Witajcie w kolejnym poście z serii "Przepisy".
Tak w ogóle to strasznie przepraszam za braki w postach... Redaktorka jak na razie nic nie pisze, więc znowu jestem sama.
Bez zbędnego gadania przejdźmy już do przepisu!
Dziś przedstawię Wam przepis na lukrowane pierniczki. W ostatniej notce z tej serii były ciasteczka i teraz znowu są (inne, pierniki), ale nie mogłam się oprzeć :).
Składniki:
10 dag masła
15 dag miodu
3 łyżeczki przyprawy do
piernika
25 dag mąki
czubata łyżeczka kakao
łyżeczka sody
jajko
lukier
barwniki spożywcze
Sposób przygotowania:
Rozpuśćcie masło, dodajcie miód i przyprawę do piernika. Chwilę podgrzejcie i
potem przestudźcie.
Na stolnicę przesiejcie mąkę wymieszaną z kakaem i sodą. Dodajcie
płynne masło i jajko.
Zgniećcie z tego jednolite ciasto. Rozwałkujcie na grubość
ok. 1/2 cm i różnymi (świątecznymi :3) foremkami wycinajcie kształty.
Ciastka ułóżcie na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczcie około
8 minut w 180 stopniach C. Po wystudzeniu pierniczków polukrujcie je.
płynne masło i jajko.
Zgniećcie z tego jednolite ciasto. Rozwałkujcie na grubość
ok. 1/2 cm i różnymi (świątecznymi :3) foremkami wycinajcie kształty.
Ciastka ułóżcie na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczcie około
8 minut w 180 stopniach C. Po wystudzeniu pierniczków polukrujcie je.
Możecie również użyć pisaków:
Życzę smacznego! :)
/Snow
#32DaysToChristmas
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz